Ilmastopaneeli IPCC:n uusimman raportin viesti on kirkas: meidän on muutettava tapaamme tuottaa ruokaa ja käyttää metsiä perustavanlaatuisella tavalla, jotta ilmastonmuutos voidaan pysäyttää ja ihmisten elinolot turvata. Tämä tarkoittaa muun muassa kestävää metsäpolitiikkaa, lihansyönnin vähentämistä ja laajempaa luonnonsuojelua.
Nopeita toimia ovat esimerkiksi metsien, soiden ja turvemaiden suojelu. Hiilinielujen kutistumisen ei pitäisi olla vaihtoehto missään päin maailmaa. Metsäkato etenee useita reittejä. Laajat metsäpalot ovat usein esillä uutisissa, mutta samaan aikaan trooppista sademetsää raivataan karjan laiduntamista ja rehun kasvattamista varten.
Ihmiset syövät enemmän lihaa kuin koskaan. Karjankasvatuksen vaatima pinta-ala on yksi ongelma ja karjasta syntyvät metaanipäästöt toinen. Jos ihmisten lautasilla olisi enemmän kasviperäistä ravintoa, metsiä ei tarvitsisi raivata ja lehmien röyhtäily vähenisi. Samaan aikaan meidän on onnistuttava vähentämään ruokahävikkiä – peräti 30 prosenttia ruuasta päätyy nälkäisten vatsojen sijasta roskiin.
Metsäkato on uhka paitsi hiilinieluille, myös monille eläin- ja kasvilajeille. Käynnissä oleva kuudes sukupuuttoaalto on ilmastonmuutoksen tavoin ihmiskunnan kohtalonkysymys, sillä me maapallon otukset tarvitsemme toisiamme.
Epäilijät ja ilmastotoimien jarruttajat: nyt on korkea aika hypätä mukaan. Ihmiskunnalla ei ole varaa eikä aikaa kiistellä siitä, minkä tiedeyhteisö on moneen kertaan vahvistanut. Selvää on se, että vallankäytön paikoilla olevilla on erityinen vastuu. Samoin Suomen kaltaisilla rikkaammilla mailla, joissa asukaskohtaiset päästöt ovat korkeita ja joita vaikkapa meren pinnan nousu ja rajujen sääilmiöiden yleistyminen eivät vielä niin suoraan uhkaa.
Parhaimmillaan tuore raportti luo toivoa. Viesti on niin selkeä, että se kenties herättää jokusen epäröivän päättäjän pitämään rohkeasti tulevaisuuden puolia. Se antaa selvät sävelet hallituksen työlle hiilineutraalin Suomen puolesta. Ja se viitoittaa Suomen kautta EU:n puheenjohtajana. Mutta itsestään asiat eivät mene maaliin – pidetään siis jatkossa entistä enemmän meteliä ilmaston ja luonnon puolesta!