Kirjallinen kysymys raskauden ehkäisyn suositusten toimeenpanosta

Raskauden ehkäisyn Käypä hoito -suositukset ovat hiljattain uudistuneet. Suosituksissa korostetaan muun muassa ehkäisymenetelmien haittavaikutusten vakavaa huomioimista, parempaa tukea sopivan ehkäisymenetelmän valintaan sekä maksuttoman ehkäisyn tarjoamista alle 25-vuotiaille. Lisäksi uusi suositus kehottaa huolehtimaan siitä, että perhesuunnitteluun liittyvistä kysymyksistä voidaan keskustella osana seurantakäyntejä. 

Read More

Valtuustoaloite imetyksen ja maidon pumppaamisen mahdollistamiseksi työajalla

WHO suosittelee lapsentahtista täysimetystä syntymästä kuuden kuukauden ikään asti. Suomessa suositellaan vauvoille täysimetystä 4-6 kuukauden ikään asti. Monessa perheessä imetys jatkuu tätä pidempäänkin.

Hiljattain toteutettu perhevapaauudistus kannustaa jakamaan perhevapaita aiempaa tasaisemmin ja mahdollistaa perheille myös joustavia ratkaisuja perhevapaiden jakamiseen. Sen myötä yhä useammat äidit saattavat palata osa-aikaisesti tai kokopäiväisesti töihin imetyksen vielä jatkuessa.

Read More

Valtuustokysymys raskauden ehkäisyn päivitettyjen suositusten toimeenpanosta Länsi-Uudellamaalla

Raskauden ehkäisyn Käypä hoito -suositukset päivitettiin hiljattain. Päivitetyissä suosituksissa korostetaan, että ehkäisymenetelmien haittavaikutukset tulee vakavasti huomioida, että ehkäisymenetelmän valintaan on tarjottava parempaa tukea, että maksutonta ehkäisyä tulisi tarjota kaikille alle 25-vuotiaille ja että perhesuunnitteluun liittyvistä kysymyksistä keskustellaan osana seurantakäyntejä.

Read More

Kirjallinen kysymys raskaus- ja perhevapaasyrjintään puuttumisesta

Raskaus- ja perhevapaasyrjintä on suomalaisessa työelämässä arkipäivää, vaikka tasa-arvolaki sen yksiselitteisesti kieltää. Sitä tapahtuu perinteisesti tilanteissa, joissa määräaikaisia työsuhteita on useita peräkkäin. Työntekijälle ei esimerkiksi enää tarjota uutta määräaikaisuutta, kun työnantaja saa tiedon raskaudesta, vaikka työpaikalla olisi sijaisuuksia tai vakituisia työpaikkoja tarjolla. Syrjintää tapahtuu myös työnhaussa, irtisanomistilanteissa ja työn tai etujen muutoksina perhevapaalla tai siltä palattaessa. 

Read More

Kirjallinen kysymys seksuaali- ja lisääntymisterveyden ja -oikeuksien tukemisesta Gazassa ja Ukrainassa

Seksuaali- ja lisääntymisterveyden ja -oikeuksien tila heikkenee kriiseissä ja konflikteissa ja on tällä hetkellä katastrofaalinen esimerkiksi Gazassa ja Ukrainassa. Seksuaali- ja lisääntymisterveyspalvelut ovat olennainen osa humanitaarista apua. Palvelut pelastavat ihmishenkiä ja ehkäisevät inhimillistä kärsimystä, mutta kyseessä on valitettavan aliresursoitu humanitaarisen avun sektori.  

Read More

Kirjallinen kysymys kehysriihen päätöksestä rajata erikoissairaanhoidon palveluvalikoimaa

Hallitus on kehysriihessään 16.4.2024 päättänyt tehdä lisärajauksia erikoissairaanhoidon palveluvalikoimaan. Rajauksilla tavoitellaan jopa 70 miljoonan euron säästöjä. 

Valtiovarainministeriön verkkosivuilla julkaistujen materiaalien mukaan tarkoituksena on “tiettyjen hoitojen/toimien/välineiden, kuten estetiikkaa lähenevä plastiikkakirurgia ja sterilisaatiot rajaaminen julkisen palveluvalikoiman ulkopuolelle”. Näin tarkan linjauksen ja säästöarvion taustalla on varmasti yksityiskohtaisempaa valmistelua, joka ei kuitenkaan ilmene kehysriihen materiaaleista. 

Read More

Kirjallinen kysymys rasismin ja syrjinnän poistamisesta koulutusjärjestelmästä

Koulutuksellinen tasa-arvo ei ole vielä valmis. Koulutusjärjestelmässämme esiintyy todistetusti rakenteellista rasismia ja syrjintää eri muodoissa ja eri opetusasteilla. Yhteiskunnassa kytevät ennakkoluulot ja tavat puhua maahanmuuttajista johtavat helposti sisäistettyyn rasismiin, jolloin tiedostamattakin toimitaan ennakkoluulojen mukaisesti. Rakenteellinen rasismi näkyy muun muassa maahanmuuttajataustaisten oppijoiden saamassa kohtelussa sekä oppimistulosten eroissa läpi kasvatus- ja koulutusjärjestelmän.  

Read More

Kirjallinen kysymys YK:n lapsen oikeuksien komitean langettavan päätöksen toimeenpanosta

Suomi sai helmikuussa 2021 langettavan ratkaisun YK:n lapsen oikeuksien komitealta koskien päätöstä olla myöntämättä turvapaikkaa sateenkaariperheen lapselle ja perheen käännyttämisestä takaisin Venäjälle vuonna 2017. Ratkaisun mukaan Suomi loukkasi kolmea lapsen oikeuksien sopimuksen artiklaa, joiden mukaan kaikessa lasta koskevassa päätöksenteossa on ensisijaisesti otettava huomioon lapsen etu (artikla 3), lasta on suojeltava kaikelta väkivallalta (artikla 19) ja valtion on suojeltava pakolaislapsia (artikla 22). 

Read More

Kirjallinen kysymys harmaan talouden torjunnasta

Harmaa talous aiheuttaa taloudellisia menetyksiä yhteiskunnalle, kun veroja ja veroluonteisia maksuja jää saamatta. Arviot näistä menetyksistä vaihtelevat muutamasta sadasta miljoonasta eurosta viiteen miljardiin euroon vuodessa. Verotulojen menetyksen lisäksi harmaa talous aiheuttaa merkittäviä vahinkoja laillisesti toimiville yrittäjille, koska se heikentää heidän kilpailuedellytyksiään. Samalla se tarjoaa myös kotimaiselle ja ulkomaiselle järjestäytyneelle rikollisuudelle väylän levittäytyä talouselämään ja yhteiskunnan muihin rakenteisiin. 

Read More

Kirjallinen kysymys vapaan journalismin toimintaedellytysten turvaamisesta

Korkein hallinto-oikeus on antanut linjauksen, jonka mukaan toimittajan työnantajan maksamat oikeudenkäyntikulut katsotaan toimittajan veronalaiseksi tuloksi. Linjauksen perustana lienevät tuloverolain ja ennakkoperintälain pykälät. 

Tuomioistuin toimii vallitsevien lakien puitteissa riippumattomasti, kuten kuuluukin. Lainsäätäjän on kuitenkin syytä pohtia, millaisia kauaskantoisia vaikutuksia sellaisella lainsäädännöllä on, joka johtaa tällaisiin oikeuden päätöksiin. 

Read More