WHO suosittelee lapsentahtista täysimetystä syntymästä kuuden kuukauden ikään asti. Suomessa suositellaan vauvoille täysimetystä 4-6 kuukauden ikään asti. Monessa perheessä imetys jatkuu tätä pidempäänkin.
Hiljattain toteutettu perhevapaauudistus kannustaa jakamaan perhevapaita aiempaa tasaisemmin ja mahdollistaa perheille myös joustavia ratkaisuja perhevapaiden jakamiseen. Sen myötä yhä useammat äidit saattavat palata osa-aikaisesti tai kokopäiväisesti töihin imetyksen vielä jatkuessa.
Imetyksellä on runsaasti terveyshyötyjä. Näistä työnantajan kannalta hyödyllisin on lapsen suojaaminen infektioilta, jolloin lapset sairastelevat vähemmän ja näin ollen myös vanhempien poissaolot töistä vähenevät. Mahdollisuus imetykseen tai maidon pumppaamiseen vähentää rintatulehduksia sekä helpottaa työn ja perheen yhteensovittamista. Se olisi myös tärkeä ja kannustava viesti äideille, jotka haluavat palata aiemmin töihin ja jatkaa silti imetystä.
Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen tulee olla perhemyönteinen työpaikka. Imetysmyönteisyys on osa tätä. On tärkeää, että imetyksen ja maidon pumppaamisen mahdollistamisesta laaditaan hyvinvointialuetasoinen suositus, jotta asia ei jää yksittäisten esihenkilöiden tai työntekijöiden ratkottavaksi. Esimerkiksi Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella on linjattu, että alle 1-vuotiasta lasta saa imettää työajalla.
Imetys tai maidon pumppaaminen työajalla voidaan ja tulee toteuttaa potilasturvallisuutta vaarantamatta tai muutenkaan kohtuuttomasti työtehtäviin liittyviä järjestelyjä vaikeuttamatta.
Me allekirjoittaneet valtuutetut esitämme, että Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella ryhdytään toimiin perheystävällisyyden ja imetysmyönteisyyden kehittämiseksi sekä linjataan, että lähtökohtaisesti työntekijöillä on mahdollisuus imettää tai pumpata maitoa työajalla.
Inkoossa 25.2.2025
Saara Hyrkkö vihr.