Olemme tienneet jo pitkään, että fossiilienergiasta irtautuminen on ilmaston kannalta välttämätöntä. Venäjän raakalaismaisen hyökkäyksen myötä on käynyt selväksi, että irti on päästävä myös turvallisuuden tähden.
Hallituksessa tartuimme tähän ripeästi. Tällä viikolla päätimme energiaitsenäisyyttä tukevien investointien nopeuttamisesta ja peräti 850 miljoonan euron panostuksista vihreään siirtymään. Mitä tämä tarkoittaa käytännössä?
Liikenne irti fossiilisista. Lisää tukea muun muassa sähköautojen hankintaan, sähköautojen latauspisteisiin taloyhtiöissä, sähkölatauspisteisiin ja biokaasuasemiin sekä biokaasun tuotantoon.
Kotien ja kuntien lämmitys irti fossiilisista. Lisää tukea muun muassa kotien öljy- ja kaasulämmityksestä luopumiseen, kotien energiatehokkuusremontteihin sekä kuntien ja yhdistysten öljy- tai kaasulämmityksestä luopumiseen.
Vauhtia puhtaaseen energiatuotantoon. Tukea muun muassa lämmöntuotannon sähköistämiseen, fossiilisia korvaavan teknologian kehittämiseen ja kaupallistamiseen sekä vetytalouteen. Kotimaisen tuulivoiman rakentamista vauhditetaan myös kaavoituksen ja selvitysten avulla. Vihreiden investointien luvitukseen luodaan ohituskaista.
EU-tasolla päätetään jälleen uusista pakotteista Venäjää kohtaan. Kivihiilen tuonti Venäjältä kielletään, lukuisten venäläisten pankkien varat jäädytetään ja Venäjän lipun alla seilaavien laivojen pääsy eurooppalaisiin satamiin estetään.
Tämä ei vielä riitä. Euroopan on laitettava myös venäläiset kaasu- ja öljyhanat kiinni. On täysin kestämätöntä, että EU-maat käytännössä rahoittavat Putinin julmaa sotaa ostamalla kaasua ja öljyä. Se, kuinka helppoa venäläisestä tuontienergiasta irtautuminen on eri maille, vaihtelee. Silti se on tehtävä – ja nopeasti.
Ilmastotoimista on tullut entistä suoraviivaisemmin osa turvallisuuspolitiikkaa.