Valtiovarainvaliokunta sai valtion ensi vuoden budjettia koskevan urakkansa valmiiksi. Seuraava vuosi näyttää ennätyksellisen epävarmalta. Varmaa on kuitenkin se, että ratkaistavana ovat edelleen maailmanlaajuinen pandemia, ilmastonmuutos ja kuudes sukupuuttoaalto.
Laajempi keskustelu budjetista käydään eduskunnassa ensi viikolla ja ennen joulua on vielä edessä liuta äänestyksiä opposition vaihtoehtobudjettien pohjalta. Siinä keskustelussa puolustan mielelläni hallituksen talousarvioesitystä, joka sisältää muun muassa kunnianhimoisia keinoja ilmastonmuutoksen ja luontokadon torjuntaan ja merkittäviä koulutuspanostuksia kaksivuotisen esikoulun kokeilusta oppivelvollisuusuudistukseen.
Hyppäsin mukaan valtiovarainvaliokuntaan tänä syksynä. Eduskunnassa on tapana, että vielä viimeisessä vaiheessa eduskunta päättää budjetin ison kokonaisuuden lisäksi pienemmistä lisäyksistä tärkeänä pidettyihin kohteisiin. Tänä vuonna näitä niin sanottuja joululahjarahoja kohdennetaan muun muassa kansallispuistoihin ja retkeilyalueille, naisiin kohdistuvan väkivallan torjuntaan, pyöräilyyn, rauhantyöhön, ihmisoikeustyöhön ja pakolaisneuvontaan. Muutamia vihreitä kädenjälkiä tässä potissa:
Luonnontieteellinen museo Luomus hoitaa elintärkeitä ja lakisääteisiä tehtäviä luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseksi. Luomuksen taloudellinen tilanne on vaikea ja korona on kolhinut sitä entisestään. Saimme lisättyä Luomuksen rahoitusta 600 000 eurolla.
Kestävään ja sujuvaan liikkumiseen kannattaa panostaa – se on sekä ihmisten että ilmaston etu. Usein joululahjarahoista iso osa menee erilaisiin tienpätkiin ympäri Suomea – niin tälläkin kertaa. Mutta samaan aikaan tuemme kävelyä ja pyöräilyä edistäviä hankkeita ja pyöräparkkeja.
Suomi on yksi Euroopan vaarallisimmista maista naisille – jopa kolmas kohtaa väkivaltaa perhe- tai lähisuhteissa. Korona on entisestään lisännyt lähisuhdeväkivaltaa. Tälle kehitykselle on saatava stoppi. Nyt rahoitamme naisiin kohdistuvan väkivallan torjuntaa ja lisäämme turvakotipaikkoja.
Metsässä on helpompi hengittää. Korona-aikana luonto on ollut monelle suomalaiselle henkireikä. Kansallispuistojen ja retkeilyalueiden käyttö on lisääntynyt. Kohdennamme siis rahaa kansallispuistojen reittien kunnostukseen ja Evon retkeilyalueen kunnostukseen. Evosta voi muuten tulla ympäristöministeri Krista Mikkosen johdolla maailman ensimmäinen tiedekansallispuisto!