Kun olin nuorempi, tasa-arvon ja naisten oikeuksien eteneminen tuntui vääjäämättömältä. Pidimme itsestään selvänä, että yhä useampi nainen nousee yhteiskunnan johtoportaaseen, että yhä useampi tyttö pääsee kouluun, että seksuaaliterveyteen ja lisääntymiseen liittyvät oikeudet edistyvät eri puolilla maailmaa.
Näinhän asia ei tietenkään ole.
Tasa-arvon edistysaskeleet ovat aina vaatineet kamppailua. Niin on tänäkin päivänä. Myös jo saavutetuista tasa-arvon virstanpylväistä on pidettävä kiinni.
Naisten ja tyttöjen seksuaali- ja lisääntymisoikeuksia vastustava liike on viime vuosina vahvistunut maailmanlaajuisesti. Liikettä edustavat tahot suhtautuvat vihamielisesti aborttioikeuteen, perhesuunnitteluun, ehkäisyyn ja laadukkaaseen seksuaalikasvatukseen. Vastustuksen ytimessä on kehollisen itsemääräämisoikeuden rajoittaminen. Kaikkein eniten oikeuksien rajoittamiseen pyrkivä keskustelu kohdistuu nuoriin naisiin.
Huolestuttavia viestejä tulee jopa lähinurkiltamme Euroopasta. Esimerkiksi Puolassa ehdotettiin hiljattain seksuaalikasvatuksen kieltämistä. Konservatiivit eri puolilla Eurooppaa ovat ryhtyneet vastarintaan aborttioikeuden rajaamiseksi. Hyviäkin uutisia onneksi on: Pohjois-Irlannissa murtui juuri yksi maailman tiukimmista aborttilainsäädännöistä. Suomessa nuorten maksuton ehkäisy etenee valtakunnalliseksi kokeiluksi, translaki uudistetaan ja raiskauslainsäädäntö päivitetään suostumuksen puutteeseen perustuvaksi.
Seksuaali- ja lisääntymisoikeudet kuuluvat kaikille. Ne nivoutuvat kiinteästi ihmisoikeuksiin ja vapauteen laajemmin. Seksuaalioikeuksien toteutuminen on edellytys yhteiskuntien kehittymiselle, sillä esimerkiksi koulutusmahdollisuuden jäävät helposti vajaiksi, mikäli tyttöjen seksuaalioikeudet eivät toteudu.
Vaikka konservatiiviset voimat niin toivoisivat, seksuaalioikeuksien rajaaminen ei lopeta esiaviollista seksiä, ehkäise seksitauteja tai vähennä abortteja – päinvastoin. Kun mahdollisuuksia tasa-arvoiseen ja laadukkaaseen koulutukseen, terveydenhuoltoon ja seksuaalitietoon rajataan, ainoastaan epätietoisuus ja turvattomuus lisääntyvät. Epähygieenisissä, vaarallisissa oloissa tehtyjen aborttien määrä kasvaa.
Kaiken lisäksi myös ilmastonmuutos vaarantaa maailmalla monien jo saavutettujen tyttöjen ja naisten oikeuksien etenemisen ja edes säilyttämisen. Ilmastokriisi osuu monesti pahiten kaikkein köyhimpiin maihin, niissä kaikkein köyhimpiin yhteisöihin ja niissä kaikkein haavoittuvimmassa asemassa oleviin ihmisiin.
Suomi on tehnyt pitkäjänteistä ja vaikuttavaa työtä seksuaaliterveyden ja -oikeuksien edistämiseksi kehityspolitiikassa. Tätä työtä tarvitaan näinä aikoina enemmän kuin koskaan, kun ilmasto lämpenee ja konservatiivinen, naisten oikeuksia ja seksuaalioikeuksia vastustava liike vahvistuu globaalisti ja jopa Euroopassa. Jatketaan taistelua perustavanlaatuisten oikeuksien puolesta sekä täällä että maailmalla!
Teksti on julkaistu Vihreiden naisten blogissa 28.10.2019.