Allekirjoitin maanantaina valtuuston kokouksessa aloitteen, jossa esitettiin tutkintapyynnön tekemistä Suomenojan sataman tapausvyyhtiin (linkkejä: A B C D) liittyen. Julkisuudessa olevien tietojen perusteella sataman epäselvyyksiin liittyy lukuisia eri tahoja ja tapahtumia. Kaupunginjohtajan määräämä sisäinen tarkastus on tarpeellinen, mutta se ulottuu vain kaupungin omiin toimintoihin. Kaikkien espoolaisten, ja myös kaupungin viranhaltijoiden, oikeusturvan näkökulmasta uskon, että puolueeton ulkopuolinen tutkinta asiasta olisi tarpeen.
Tiistaina minäkin sain sähköpostia kahdelta kaupungin virkamieheltä. Viesteissä ilmoitettiin mahdollisesta rikosilmoituksesta/tutkintapyynnöstä aloitteen allekirjoittamisen johdosta ja annettiin ymmärtää, että aloite täyttää kunnianloukkauksen kriteerit. Oikeusvaltiossa onneksi vasta tuomioistuin voi tällaisen johtopäätöksen tehdä.
Aloitteessa ei viitata kehenkään yksittäiseen henkilöön – ei viestejä lähettäneisiin eikä muihin – eikä siinä syytetä ketään mistään rikoksesta. Aloitteen laatijat olivat myös tarkistuttaneet tekstin lakimiehellä, ja valtuustokollegani Henna Partasen kanssa teimme saman vielä kokouksen aikana ennen aloitteen allekirjoittamista. Rikoslain kunnianloukkausta käsittelevään pykälään voi tutustua täällä.
Olen tietenkin vilpittömästi pahoillani, että kyseiset virkamiehet ovat virheellisesti tulkinneet aloitteen kohdistuvan juuri heihin, ja että se on aiheuttanut mielipahaa.
Eniten olen kuitenkin pahoillani koko satamasotkusta, sen aiheuttamasta kolhusta kaupungin luotettavuuteen sekä luottamushenkilöiden ja viranhaltijoiden välillä vallitsevasta luottamuspulasta, jota nämä sähköpostit ovat omiaan vahvistamaan entisestään. On päivänselvää, että kaupungin toimintakulttuuri kaipaa remonttia.
Yhtä aikaa viestien kanssa kävi ilmi, että aloitteen selostusosassa oli virheellistä tietoa. Aloitetekstissä puhutaan vuonna 2010 tehdystä kaupungin sisäisestä tutkinnasta. Sellaista ei kuitenkaan ilmeisesti ole aikanaan tehty.
Kyse ei ole suuresta virheestä, mutta siihen vedoten moni valtuutettu – mukaan lukien aloitteen laatijat Teemu Lahtinen (ps), Maria Guzenina (sd) ja Kari Uotila (vas) – ovat vetäneet nimensä pois aloitteesta. Itsekään en halua ottaa virheellistä tietoa sisältävää tekstiä omiin nimiini.
Samaan aikaan olen yhä (ja ehkäpä jopa aiempaa enemmän) sitä mieltä, että asian perinpohjainen kampaaminen on todella tarpeen. Kaupunginhallituksen tulisi viimeistään nyt ottaa ohjat käsiinsä. Tarvittaessa voidaan toki laatia uusi, virheetön aloite. Asian selvittäminen on vähintä, mitä kaupunki voi satamassa epäasiallisen kohtelun uhriksi joutuneiden puolesta tehdä. Avoimesti ja reilusti toimiva kaupunki on kaikkien espoolaisten etu.