Maailma, jossa jokainen voi olla turvallisesti oma itsensä, on parempi meille kaikille.
Tasa-arvoa, vähemmistöjen oikeuksia ja ihmisoikeuksia haastetaan tänä päivänä voimakkaasti maailmalla ja myös Euroopassa. Vihreiden kirkasta ääntä tarvitaan – myös täällä Suomessa.
Välillä kysytään, kannattaako Vihreiden olla feministinen puolue tai puhua feminismistä, kun sana on nykyään niin latautunut.
Minusta Vihreillä on oltava voimaa ja rohkeutta puolustaa tärkeitä asioita vastatuulesta huolimatta. Sanat luovat todellisuutta, eikä pidä alistua siihen, että joku muu yrittää määritellä feminismin sellaiseksi, mitä se ei ole.
Samaan aikaan on tärkeää tietenkin avata, mitä feminismillä tarkoitetaan ja miksi sitä tässä ajassa tarvitaan. Tässä emme aina ole onnistuneet.
Tällä viikolla feministinen politiikka on omalla kohdallani tarkoittanut esimerkiksi poikia ja miehiä koskevien tasa-arvo-ongelmien nostamista esiin poikien päivänä, sateenkaarivähemmistöjen oikeuksien puolustamista homo-, bi- ja transfobian vastaisena päivänä sekä sote-kriisin ratkaisujen etsimistä.
Viimeiset neljä vuotta se on omalla työpöydälläni ollut muun muassa seksuaalirikoslain ja perhevapaiden uudistamista, seksuaalioikeuksien puolustamista Suomessa ja maailmalla, naisten osallisuuden korostamista rauhantyössä sekä työtä miehiä syrjivän asevelvollisuusjärjestelmän muuttamiseksi.
Feminismissä on kyse tasa-arvoisen, yhdenvertaisen ja oikeudenmukaisen maailman rakentamista ihan jokaiselle. Ymmärryksestä, että esimerkiksi sukupuoli, tausta tai tulotaso vaikuttavat yhä merkittävästi siihen, miten yhteiskunta meihin yksilöinä suhtautuu. Aktiivisesta työstä syrjivien rakenteiden ja asenteiden purkamiseksi taloudessa ja työpaikoilla, neuvoloissa ja armeijassa, kouluissa ja kotona. Tavoitteesta, että jokaisella on vapaus elää omana itsenään.
Kenenkään ei ole pakko kutsua itseään feministiksi voidakseen kannattaa näitä arvoja ja tavoitteita. Jokainen on tervetullut tekemään töitä tasa-arvon puolesta.