Valitettavasti todellisuus on toinen.
Erilaisten kriisien keskellä elää enemmän ihmisiä kuin koskaan. Kriisitilanteissa seksuaali- ja sukupuolistunut väkivalta lisääntyy, ehkäisyn tarve kasvaa, raskauksista ja synnytyksistä tulee hengenvaarallisia. Joka päivä 500 naista ja tyttöä kuolee raskauden ja synnytyksen aiheuttamiin komplikaatioihin kriisialueilla. Kriiseissä korostuu myös rakenteellinen väkivalta — esimerkiksi lapsiavioliitot ja sukuelinten silpominen yleistyvät.
Seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluiden avulla väkivaltaa kokeneet voidaan tunnistaa ja heitä voidaan auttaa. Palvelut ovat myös keino tuoda turvaa sitä hakeville naisille ja tytöille, jotka pelkäävät joutuvansa väkivallan uhriksi. Haurailla alueilla ja kriisimaissa toimivien järjestöjen rooli on tärkeä: niillä on jo valmiiksi kontaktit paikalliseen väestöön, ne ovat paikalla kriisin tapahtuessa ja ne jäävät maahan myös kriisin jälkeen.
Esimerkiksi Afganistanissa juuri kansalaisjärjestön voimin on tarjottu vuodesta 2002 asti seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluja sekä lasten terveyspalveluja kaikkein haavoittuvimmassa asemassa oleville naisille, tytöille ja nuorille. Näitä klinikoita on onnistuttu pitämään toiminnassa myös Talibanin valtaannousun jälkeen. Työ on siirtynyt laajemmasta terveyssektorin kehityksestä humanitaariseksi, elintärkeitä seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluja tarjoavaksi toiminnaksi.
Afganistaniin kohdennetun kehitysyhteistyörahoituksen jäädytyksen myötä klinikoiden toiminta on ollut vaikeuksissa. Tästä kärsivät kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevat afganistanilaiset naiset ja tytöt. Suomen tulee etsiä keinoja tukea tätä elintärkeää seksuaali- ja lisääntymisterveyteen kohdistuvaa humanitaarista työtä.
Jätimme siksi hiljattain eduskunnan seksuaalioikeudet- ja kehitysryhmän kanssa hallitukselle kirjallisen kysymyksen siitä, miten seksuaali- ja lisääntymisterveyttä ja -oikeuksia edistetään humanitaarisessa työssä ja miten kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevien afganistanilaisten naisten ja tyttöjen seksuaali- ja lisääntymisterveyspalvelujen jatkuminen turvataan. Toivon sydämeni pohjasta, että ratkaisu tähän löytyy.