Olemme paiskineet töitä korkeakoulutuksen, tutkimuksen, opintotuen ja varhaiskasvatuksen puolesta tänä keväänä. Seuraava iso ponnistus on syytä suunnata amisten puolustamiseen.
Sipilän hallitus aikoo tehdä ammatilliseen koulutukseen rajut leikkaukset. Tämä on erityisen kohtalokasta, sillä amiksilta on jo aiemmin leikattu rutkasti. Verkkoa on karsittu, lähiopetuksen määrää vähennetty. Samaan aikaan yli puolet nuorista hakeutuu amikseen. Ammatillisen koulutuksen suosio ja tarve kasvaa, mutta rahat ja toiminta vähenevät.
Yksikään puolue ei ole tähän syytön. Jostain syystä amiksilta on ollut mahdollista leikata ilman sen suurempaa meteliä. Johtuuko siitä, että vain harvalla päättäjällä on itsellään taustaa ammatillisessa koulutuksessa? No, hiljaisen hyväksynnän aika on ohi.
Suunnitteilla on myös koko ammatillisen koulutuksen uudistaminen. (Rahat tosin viedään jo ennen uudistusten voimaantuloa.)
Yksi esimerkki uudistamisesta on Suomen Yrittäjien aloitteesta hallituksen työlistalle päätynyt koulutussopimus, eräänlainen oppisopimuskoulutuksen kevyempi muoto. Uuteen koulutusmuotoon liittyy vielä monia avoimia kysymyksiä. Muun muassa vastuukysymykset, opiskelijoiden toimeentulo sekä ohjauksen ja opetuksen laatu on varmistettava huolella. Tätä peräänkuulutin viikonloppuna Vihreiden puoluevaltuuskunnan kokouksessa vierailleelta Mikael Pentikäiseltä, joka aloittaa pian Suomen Yrittäjien toimitusjohtajana. Ja samaa me vihreät tulemme vaatimaan hallitukselta.
Ei totisesti ole yhdentekevää, millaista ammatillista koulutusta Suomessa on. Kyse on osaamisesta, ammattitaidosta ja siitä, löytävätkö nuoret itselleen sopivan polun ja oman paikkansa yhteiskunnassa. Ponnistellaan siis seuraavaksi sen eteen, että ammatillisen koulutuksen leikkaukset perutaan, ja että uudistuksessa huolehditaan nuorten hyvinvoinnista, opiskelijoiden osallisuudesta, opetuksen laadusta ja yhdenvertaisuudesta.