Ensimmäinen vuoteni kaupunginvaltuutettuna on nyt pulkassa.
Reilu vuosi sitten lokakuussa jännitti vietävästi. Olin ensimmäistä kertaa ehdolla kuntavaaleissa. Eläväistä kampanjaa oli tehty mainiolla porukalla kuukausikaupalla, ja illan päätteeksi työ palkittiin. Ja siitä se sitten alkoi, tämä uusi elämä. Myöhemmin syksyllä tulin valituksi vihreiden edustajaksi myös kaupunginhallitukseen ja sen tila- ja asuntojaostoon.
Vuodenvaihteen jälkeen olen osallistunut laskujeni mukaan ainakin 52 kokoukseen (kh, valtuusto, tila- ja asuntojaosto, varhaiskasvatusjaosto, kaupunkisuunnittelulautakunta), 39 valmistavaan kokoukseen (oma valtuustoryhmä ja kaupunginhallitusryhmä) ja 28 seminaariin, koulutukseen tai iltakouluun. Keskimäärin siis noin 2,3 kokoontumiseen joka viikko (kesätauko huomioon ottaen todellinen tahti on ollut tiuhempi). Tämän lisäksi myös yhteen puoluekokoukseen, kolmeen puoluevaltuuskunnan kokoukseen ja kahdeksaan puoluehallituksen kokoukseen sekä liutaan Espoon Vihreiden ja ViNOn kokouksia.
Kuluneen vuoden aikana olen muun muassa
- …oppinut aika läjän uusia asioita kunnallisesta päätöksenteosta, puoluepolitiikasta, ihmisistä ja itsestäni.
- …taputtanut itseäni selkään oikeasta puoluevalinnasta. Useamman kerran.
- …todennut, että kyllä tässäkin puolueessa vielä tekemistä riittää.
- …kokenut väsymystä, turhautumista, stressiä, painetta.
- …kokenut innostusta, oivalluksia, jännitystä, kunnianhimoa.
- …tutustunut aivan mainioihin, osaaviin ja viisaisiin ihmisiin yli puoluerajojen ja virkamieskuntaa unohtamatta.
Muutamia havaintoja:
- Asiat etenevät hitaasti. Valtuustokollegat iloitsevat toisinaan joskus hamassa menneisyydessä viime kaudella tekemästään aloitteesta, joka alkaa nyt pikkuhiljaa konkretisoitua.
- Vaikuttaminen ei ole aina helppoa. Esimerkiksi ylioppilaskuntatoiminnassa vuodeksi tai pariksi luottamustoimijoiksi tulleita voimautetaan minkä ehditään, jotta nämä käyttäisivät valtaansa ja jättäisivät kädenjälkensä. Tämä on toisenlainen maailma, välillä oikeaa tapaa tarttua asiaan saa etsiä oikein urakalla.
- ”Sä kun olet uusi, niin et ehkä tiedäkään…” Jep. Suurin osa asioista on tehty aiemmin jollain tietyllä tavalla. Aika usein haluttaisiin tehdä jatkossakin just niin. Monesti kyseenalaistaminen tulee kuitenkin tarpeeseen.
- Politiikka on ennen kaikkea yhteistyötä. Seuraavaksi listaan omia tekosiani, mutta fakta on se, että yhden naisen tai miehen voimin ei monikaan asia etene. Julkisissa keskusteluissa erimielisyydet ja nokittelu ylikorostuvat harmillisesti.
Olenko saanut aikaan mitään konkreettista?
- Kaupungin verkkosivuille kootaan tieto koulujen ja päiväkotien korjauksista ja väistöistä. Lisätään avoimuutta, parannetaan viestintää ja vähennetään epätietoisuutta. Ehdotin tätä keväällä tila- ja asuntojaostossa, ja nyt talvella se toteutui.
- Valtuustossa olen puhunut muun muassa terveyspalveluista, metropolihallinnosta (2) ja ennaltaehkäisystä.
- Olen pitänyt valtuustossa, kaupunginhallituksessa, tila- ja asuntojaostossa sekä omassa ryhmässäni ääntä opiskelija-asumisen (2) ja opiskelijoiden joukkoliikenne-etujen puolesta.
- Olen tehnyt monia hyviä esityksiä mm. strategiaan ja valtuustosopimukseen, jotka ovat neuvottelujen kautta näkyneet itse päätöksessä.
- Olen tehnyt monia hyviä esityksiä esimerkiksi nuorisotoimeen ja kuntajakoselvityslausuntoon (2) liittyen, jotka eivät valitettavasti ole lentäneet.
- Uskon, että olen tuonut Espoon aika paljon lähemmäs monia ihmisiä ahkeralla facebookkaamisella, twiittaamisella ja blogiraporteilla. Raporttien kanssa pitää kyllä petrata – jäävät turhan helposti kirjoittamatta, jos ei tapahdu mitään jännää.
Mitä seuraavaksi?
- Työstämme asunto-ohjelmaa. Tavoitteeni on saada kirjattua selkeät tavoitteet opiskelija-asuntojen lisäämiseksi (kaupungin työkaluna tähän tontinluovutus ja kaavoitus), asunnottomuuden poistamiseksi sekä pienten, kohtuuhintaisten asuntojen (yksiöt, pienet kaksiot) määrän kasvattamiseksi.
- Pidän tärkeänä, että Espoo on aidosti opiskelijaystävällinen kaupunki. Olen ehdottanut kutsuttavaksi koolle ns. opiskelija-asiain neuvottelukuntaa, jossa saman pöydän ääreen istuisi säännöllisesti kaupungin edustus sekä toisen ja korkea-asteen opiskelijajärjestöt (Omnian oppilaskunta, lukiolaisten edustus, LAUREAMKO, METKA ja AYY). Tavoitteeni on saada tämä konklaavi koolle ensi vuoden aikana.
- Raide-Jokerin linjauksesta päätettäneen alkuvuodesta. En ole vielä muodostanut kantaani aiheeseen, vaan haluan tehdä sen kattavan valmistelun pohjalta. Tarvitsemme tietoa eri vaihtoehtojen matka-ajoista, kustannuksista ja matkustajamääräarvioista. Itse Raide-Jokeri saisi myös edistyä nyt suunniteltua pikaisemmin.
- Kuntauudistus, soteuudistus, valtionosuusuudistus ja metropoliuudistus. Nämä kaikki ovat pöydällämme useamman kerran ensi vuonna. Jatkossakin teen parhaani, jotta Espoossa ei luiskahdeta poteroon, vaan suhtaudutaan avoimin mielin erilaisiin vaihtoehtoihin.
- Talouden tasapainottaminen. Tästä tehdään keväällä suunnitelma eli paketti, jossa tarkastellaan tuloja, menoja ja tuottavuutta kriittisesti ja kehityssilmälasit silmillä. Haluan pitää huolta siitä, että emme leikkaa lyhytnäköisesta taikka revi säästöjä heikoimmassa asemassa olevien tai työntekijöidemme selkänahasta, vaan ennen kaikkea etsimme (ja löydämme) tapoja tehdä asioita fiksummin ja paremmin.
Kiitos kaikille yhteistyökumppaneille, väittelytovereille, aktiivisille asukkaille, tukijoille, vastaan tullessa hymyilijöille ja muille tutuille ja tuntemattomille kuluneesta vuodesta. Ensi vuonna jatketaan!