Kirjallinen kysymys vapaan journalismin toimintaedellytysten turvaamisesta

Korkein hallinto-oikeus on antanut linjauksen, jonka mukaan toimittajan työnantajan maksamat oikeudenkäyntikulut katsotaan toimittajan veronalaiseksi tuloksi. Linjauksen perustana lienevät tuloverolain ja ennakkoperintälain pykälät. 

Tuomioistuin toimii vallitsevien lakien puitteissa riippumattomasti, kuten kuuluukin. Lainsäätäjän on kuitenkin syytä pohtia, millaisia kauaskantoisia vaikutuksia sellaisella lainsäädännöllä on, joka johtaa tällaisiin oikeuden päätöksiin. 

On herännyt huoli oikeuden päätöksen vaikutuksista journalismiin. Demokratian kannalta voi olla kohtalokasta, jos toimittajat eivät uskalla tarttua vaikeisiin aiheisiin oikeudenkäyntien ja niihin liittyvän kuluriskin tähden. Linjauksella voi toki olla vaikutuksia muidenkin ammattiryhmien tilanteeseen. 

Erilaiset vakuutusratkaisut tai muut alan omat järjestelyt voivat olla yksi ratkaisu tilanteeseen. On kuitenkin syytä punnita, onko lainsäädännöllisille toimille tarvetta tai olisivatko ne tarkoituksenmukaisia tapoja turvata vapaan journalismin toimintaedellytyksiä Suomessa. 

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Aikooko hallitus arvioida KHO:n linjauksen vaikutuksia journalistien mahdollisuuksiin tarttua vaikeisiin aiheisiin ja mahdollisesti muihin ammattiryhmiin sekä ryhtyä tarvittaessa lainsäädännöllisiin toimiin vapaan journalismin toimintaedellytysten turvaamiseksi Suomessa?